Címkék

Kapcsolódó cikkek

Megosztás

Bécsi előadó érkezik az egyetemre

Dr. Katharine Sarikakis a Bécsi Egyetemről érkezik és tart előadást a média irányításáról, európai krízisről és emberi jogokról.

Az előadásról készült videó ide kattintva megnézhető: Governing Freedom: Challenges to media and communication

Open guest lecture by Professor Dr. Katharine Sarikakis
(Institute of Journalism and Communication Studies
University of Vienna) at Eötvös Loránt University, Budapest.

February 12, 2015
4. p.m.

Eötvös Loránd University (ELTE)
6-8. Múzeum Blvd. (Astoria subway station)
1088 Budapest
Room 34 (Ground floor, follow signs from main entrance)
“Governing Freedom: Challenges to media and communication”

This lecture interrogates emerging and existing challenges to the governance of freedom of speech through the lenses of multilevel crisis in Europe. It explores freedom of expression not solely as a media matter, but as a core element in the construction and governance of communicative spaces, in off-line (for example demonstration and protest, assembly) or online fora (social media, debate). Political, legislative and economic crisis from the basis upon which practices of protection (and violation) of human rights of expression and association are discussed and analysed. The paper utilizes a multiperspectival approach to governance, as a process which entails not only legislative, but also structural and cultural, that is, symbolic dimensions in the shaping of media and communicative spaces in Europe today, making references to specific ‘moments’ in European realities.

 

“Szabályozni a szabadságot: A média irányításának európai kihívásai”
Az előadás a szólásszabadság szabályozhatóságának jelenlegi és a jövőben felmerülő kihívásait vizsgálja európai krízispéldákból kiindulva. A véleménynyilvánítás szabadságát nem csak a média kérdéseként értelmezi, hanem az offline (demonstráció, tüntetés, gyülekezés szabadsága) és online (közösségi média, viták) kommunikációs tereket létrehozó és szabályzó alapegységként. Politikai, jogi és gazdasági krízisekből kiindulva tárgyalja és elemzi a véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való emberi jogok védelmét és azok megsértését. Az előadás a média irányítását több szempontból közelíti meg: az európai valóság konkrét “pillanataiból” kiindulva a szerkezeti és kulturális – azaz szimbolikus – dimenzióit is feltételezi a törvénykezési folyamatokon túl, amelyek a média és a kommunikáció tereit formálják ma Európában.