Címkék

Kapcsolódó cikkek

Megosztás

Akciós Maladype színház jegyek

Don Carlos – március 02. hétfő 19:00 – Maladype Bázis

Egmont – március 03. kedd 19:00 – Maladype Bázis

-          zenés médiaszenny 60 percben –

A Maladype Színház 2012-ben mutatta be a két darabot. Sokáig egy azon napon, egymást követően játszották, Don Carlos/Egmont címen.  Az előadás különlegesség iránt nagy érdeklődés mutatkozott a „vájtfülü” közönség részéről, de embert próbáló hosszúsága miatt a 2013/14-es évadtól már a folyamatosan repertoáron tartott előadások más, más napon tekinthetők meg.  A mostani, márciusi műsorban sikerült két egymást követő napra tenni a két előadást. Ebben a hónapban a színház lehetőséget kíván teremteni azoknak a nézőinek, akik mind a két költőóriás darabjából született előadásra kíváncsiak, ezért minkét előadás egymást követő napon való megtekintése estén, szakmai jegyet biztosít számukra. A jegyeket a színház szervezőjénél lehet igényelni.

A szakmai jegyek ára: előadásonként: 1500 Ft, diákoknak: 800 Ft

„Valaha volt egy úr, / Mivel a törvénynek szüksége volt rá – / Most van törvény, mivel szüksége van rá / Az úrnak.” Ma Magyarországon minden színháznak erről kellene kiabálnia. Ha nem is mindenki, de sokan megteszik – a Maladype két kivételes erejű előadásba csomagolta kiáltását.

Szinte egyszerre jelent meg Schiller Don Carlosa és Goethe Egmontja: mindkét dráma II. Fülöp király országáról szól. Schiller a király hazájából, Spanyolországból tudósít, míg Goethe a zsarnok által elnyomott Németalföldön látta meg az ideális témát.

Balázs Zoltán rendező igazán elegánsan oldja meg a színművek „aktualizálásának” kérdését: bízik abban, hogy a szöveg magáért beszél, és a színészek pontosan értelmezve mondják el azt; emellett csak olyan kisebb-nagyobb jelekkel utal a jelenkoriságra, mint Posa márki (aki „az eljövendők polgára”-ként utal magára) maibb, hétköznapibb jelmeze, egy narancsfa természetes környezetként és akár pártpolitikai utalásként is olvasható jelenléte, vagy az Egmont groteszk, az eseményeket folyamatosan – pontosabban csak a zeneszámok között – közvetítő rádiós műsorvezetői.
A két előadás épp úgy tér el egymástól, ahogy a két közeg is: a királyi udvarban, a protokoll porcelánboltjában hátizsákkal lavírozva játszódó Don Carlos színrevitele fegyelmezettebb, szövegcentrikusabb, míg a barikád másik oldalára, a nép egyszerű fiai közé merészkedő Egmonté zabolátlan, határtalanul ötletes láncszem a prózai és a posztdramatikus színház között félúton. A két előadásban a színészi játéknak nemcsak magas minősége, de milyensége is állandó: úgy tűnik, mintha nem alakításokról, de még csak nem is mély átlényegülésekről lenne itt szó, hanem a színészek saját jellemének meghosszabbításáról, kiterjesztéséről – a nézőnek az az érzése, hogy ha felállna székéről, és feltenne egy témába vágó kérdést mondjuk a Posaként vagy Egmontként hevesen érvelő Orosz Ákosnak, a színész szerepben maradva, mégis a szövegben nem szereplő érvekkel tudna válaszolni” Kovács Bálint – Ellenfény

Az előadás helyszíne: Maladype Bázis, VIII.ker. Mikszáth tér 2 első emelet

Tarján Kata szervező elérhetősége: 70/326 8108 vagy maladype@maladype.hu