Tipográfia (írás számítógéppel)

Hamis és valódi betűk

HAMIS ÉS VALÓDI BETŰK

(true-drawn and computer-generated [faux] italics and bolds)

A dőlt, félkövér (kövér) és kiskapitális betűknek a valódi verziója külön betűtípus, melyet külön rajzoltak a betűtervezők. Ezeknek külön karakterként vagy külön betűtípusként kell megjelenniük a számítógépes fájlokban is. Ha a gép nem talál ilyen fájlt, ő maga készít „hamis” karaktereket egy algoritmus segítségével. Ezek a hamis betűk. Ilyeneket semmiképp se használjunk.

A dőlt betűknél jól látható különbség van, néhol a dőlt betűtípus többféle normál betűtípushoz (antikvához) is felhasználható.

A hamis dőlt betűsben a gép csak megdönti a karaktereket. Ez különösen az f vagy a betűknél feltűnő.

A vastag betű viszonylag új keletű találmány, a nyomtatás kezdetén vastag betűs kiemelést nem alkalmaztak, vagy ha igen, azt a részt gót betűkkel szedték.

A hamis félkövér vagy kövér betűben a szárak és talpak vonalvastagság-arányai felborulnak, minden egységesen vastagabb lesz, míg az igazi kövér betűben a talpak és vékony vonalak finomak maradnak.

A kiskapitális betűknél az automatikusan létrehozott kis-nagybetűk vékonyabbak, mint a megfelelő betűméretű kisbetűk, számítógépen valódi kiskapitálist csak expert fontok tartalmaznak.

<< A kiemelés eszközei - betűváltozatok    Ékezetek >>
Tananyagok
Fogalomtár
Életrajzok
Szerzők

Keresés