Brit filmtörténet

A legfontosabb linkek a brit filmtörténet témakörében

British Board of Film Classification

http://www.bbfc.co.uk/
A BBFC az Egyesült Királyságban terjesztésre szánt filmek és videokazetták besorolásáért felelős testületet jelenti. A honlapon megtalálható a BBFC története, a besorolási törvények rövid ismertetője, a legfrissebb filmek megítélésének részletei, közérdekű eseteket érintő vélemények, információ azok számára, akik filmet szeretnének besoroltatni, valamint egy adatbázis, mely tartalmazza a BBFC által besorolt műveket, azok végleges besorolását, időtartamát; megtudhatjuk, hogy vágtak-e a filmen besorolás előtt, ezenkívül a terjesztőről, a rendezőről és a főbb szereplőkről is találhatunk információt..

British Film Institute

http://www.bfi.org.uk/
Ez a szervezet a brit film- és mozgóképkultúrát hivatott népszerűsíteni azáltal, hogy nagymértékben segít megérteni e kultúra mibenlétét. Hasznos információval szolgál kiállításokról, gyűjteményekről, gyártásról és oktatásról, valamint bemutatja a Mozgókép Múzeumot és a Nemzeti Film- és Televízióarchívumot.

Ezen belül:
http://www.bfi.org.uk/features/bfi100/
Visszatekintés a huszadik század brit filmgyártására. Adatok a filmiparban dolgozók véleménye alapján összeállított száz legnépszerűbb produkcióról. Minden film mellett megtalálható a megjelenés dátuma, a rendező neve, a stáblista, valamint egy rövid összefoglaló, mely a cselekményt és a film fontosságát taglalja.

British Pathe

http://www.britishpathe.com/
A British Pathe a világ egyik legrégibb és legjelentősebb médiavállalata, amely 1902 óta gyártja híres kétheti híradóit és cinemagazinjait. Ez a forrás több mint 3500 órányi, a British Pathe híradógyűjteményéből származó videoanyaghoz biztosít ingyenes hozzáférést. A felhasználók böngészhetik a gyűjteményt kategóriák szerint vagy használhatják a kibővített keresőt, melynek segítségével témákra, a megjelenés évtizedére, időszakokra és kulcsszavakra kereshetnek rá.

BUFVC: British Universities Film and Video Council

http://www.bufvc.ac.uk/
A BUFVC célja a film és minden hozzá kapcsolódó média gyártásának, tanulmányozásának és felhasználásának népszerűsítése a brit felsőoktatásban és kutatásban. 1948-ban alapították ”British Universities Film Council” néven. Szolgáltatásszerűen készít televíziós felvételeket egyetemek és főiskolák számára, és AVANCE adatbázisa a felsőfokú oktatásban használható audiovizuális anyagok felvételeinek ezreit tartalmazza.

További érdekes és hasznos linkek

1. http://www.geocities.com/Hollywood/Hills/4337/obukfilm.htm
Ezen az aloldalon egy tömör, de viszonylag részletes történelmi összefoglalót találunk a brit filmgyártásról. Az írás William Friese-Green fotográfust tekinti a filmgyártás első brit úttörőjének, tőle elindulva bontja ki nevekkel, évszámokkal, filmcímekkel gazdagon fűszerezett ismertetőjét.

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Cinema_of_the_United_Kingdom
A Wikipediának a brit filmgyártásról szóló oldala rendkívül nagy segítség lehet azoknak, akik ebben a témában kutatnak. A szócikk tartalmaz egy rövid áttekintést, egy bővebb történelmi leírást, utal a művészfilmekre, a jellemző technológiákra, valamint kapcsolatokra a fekete és ázsiai filmkultúrával. Jelentős bibliográfiával és színes linkgyűjteménnyel büszkélkedhet. A Wikipediára jellemző módon magában a szövegben is sok vonatkozási pont van linkhez kötve, mely különösen a filmek esetén szolgálhat érdekes információkkal, további oldalakra irányítva az olvasót.

3. http://www.reelstreets.com/
Egy rendkívül érdekes oldal, mely arra hivatott, hogy összegyűjtse azokat az angol, ír, skót és welszi helyszíneket, ahol 1920 és 1980 között angol filmet forgattak. Olvashatunk egy igényesen kivitelezett cikket az oldal egyik szülőatyjának tollából, böngészhetjük a filmek listáját címsor, illetve helyszín szerint. A filmekből kivágott állóképeket összehasonlíthatjuk a helyszínek aktuális fotóival, eladásra szánt, filmes témájú könyvek között válogathatunk, és egy weblog is rendelkezésünkre áll.

4. http://www.carryonline.com/
A híres ”Folytassa…!” filmsorozatot, mely a brit filmvígjáték világának egyik meghatározó jelensége, ez a honlap népszerűsíti tovább. A sorozat szerelmesei itt elolvashatják a legfrissebb híreket a filmekkel és a színészekkel kapcsolatban, minden egyes mozi-, és tévéfilmről és részletes leírás (rövid összefoglaló, stáblista, poszter, képek) található. Olvashatunk a sorozathoz szorosan kötődő színpadi előadásokról, magukról a színészekről és a stáb többi tagjáról. Megnézhetjük a galériát, a sorozathoz kapcsolódó árucikkek és emléktárgyak listáját, a fórumot, és a linkeket.

5. http://www.britmovie.co.uk/
A brit filmgyártással foglalkozó honlapok közül ez az egyik legrészletesebb, leggazdagabb forrás. Amit nyújt: egy hatalmas filmes adatbázist (minden film kapott egy fotót, stáblistát és rövid ismertetőt); rendezők, producerek, stábtagok és színészek névsorát és részletes bemutatását; a filmek lebontását téma szerint; tizenkét brit filmstúdió bemutatását (történet, fotó, filmlista); egy fórumot; cikkeket és lehetőséget a cikkírásra; egy színészekre, további adatbázisokra, rendezőkre, szervezetekre, terjesztőkre és még sok minden másra kiterjedő linkrendszert; on-line vásárlási lehetőséget; az oldal felhasználói által összeállított százas film-toplistát; és a brit film történelmének rövid ismertetőjét.

6. http://www.hammerfilms.com/
Ezen az oldalon a horrorfilm-gyártás brit éllovasával, a Hammer Filmstúdióval ismerkedhetünk meg. Az oldalon megtaláljuk a stúdióval kapcsolatos legújabb híreket, a stúdió történetének részletes leírását, és az összes általuk kiadott film ismertetőjét. Ezen kívül olvashatunk művészeti témájú cikkeket is, valamint számos link is rendelkezésünkre áll.

7. http://www.britishcinemagreats.com/
Egy, a brit filmért rajongó brit fiatalember folyamatosan bővülő brit honlapja. Meggyőző mennyiségű adat található itt brit színészekről, filmekről, brit zeneszerzőkről és rendezőkről egyaránt. Helyet kapott ezen kívül egy vendégkönyv, egy gondosan szerkesztett linktár, az oldal háttértörténete, tanácsok filmes ereklyék gyűjtéséhez, valamint a brit film történetének részletes leírása. Ami ezt a honlapot igazán különlegessé teszi, az a szeretet és alázat, amellyel készítője a brit filmet kezeli, valamint az a közvetlen stílus, amivel ezt a témát megosztja az iránta érdeklődőkkel.

8. http://www.ukfilmcouncil.org.uk/
Az Egyesült Királyság Filmszövetségének igényesen megszerkesztett, magas színvonalú honlapja, mely információt szolgáltat a fiatal filmkészítőknek szánt támogatásokról, bemutatja a nemrégiben készült brit rövidfilmeket, beszél a filmezés helyzetéről az Egyesült Királyság tekintetében. A honlapon közétett kutatási eredmények és statisztikák nagy segítséget nyújthatnak azoknak, akik ezzel a témával szeretnének foglalkozni.

9. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_British_film_studios
A Wikipediának ezen oldala számos brit filmstúdiót sorol fel, és linkek segítségével mindegyikről további ismeretekhez lehet jutni. Ezek az egyéni oldalak általában tartalmazzák a stúdiók hivatalos honlapjának címét, de gyakran előfordul, hogy a Wikipedia ezeken a hivatalos oldalakon túl is tud információt nyújtani (pl. teljes filmográfia).

10. http://www.britfilms.com/
Jóllehet ez az oldal csak az 1998 utáni megjelenésekkel foglalkozik, lefedi a brit rövidfilmeket, filmeket, animációs- és dokumentumfilmeket, stáblistával, szinopszisokkal és állóképekkel szolgál, és persze folyamatosan bővül. Bemutatja az éppen gyártás alatt levő produkciókat, nemzetközi film- és videó-fesztiválokat, valamint a brit rendezőket is. Az oldal vendégei segítséget kapnak, amennyiben filmekkel kapcsolatban kutatnak, vagy éppen filmet akarnak csinálni. Az oldalon szerepel még egy kereső és egy hírtábla is.

11. http://www.bafta.org/site/jsp/index.jsp
A Brit Filmakadémia honlapja. A látogatók megtudhatják, miért jött létre az Akadémia, milyen díjakat oszt ki évről évre, és hogy milyen programokkal színesíti a díjátadókat. Részletesen bemutatják az Akadémia székhelyét is, de további információk csak regisztrált tagoknak áll rendelkezésére.

12. http://www.bifa.org.uk/
A Brit Független Filmfesztivál honlapja. Minden évben részletes leírást nyújtanak a ceremóniáról (díjak, győztesek, helyszín, házigazda, tanácsadó testület, zsűri, stb.), és az archívumon keresztül a korábbi eseményekre is visszatekintenek.

13. http://www.bksts.com/index-home.htm
A Brit Mozgóképszövetség feladata saját elmondása szerint az, hogy ”bátorítsa, fenntartsa, tanítsa, képezze, és képviselje mindazokat, akik kreatív vagy technológiai hátteret tudnak biztosítani mozgókép-készítéshez bármilyen módon és bármilyen médián keresztül.” Ennek megfelelően a honlapon megtalálható a mozgókép-kultúrával kapcsolatos, jövőbeli események, rendezvények listája, valamint mozgóképpel kapcsolatos szakmákra felkészítő kurzusok megnevezése. On-line vásárlásra is van lehetőség, a honlap látogatói témába vágó könyveket, szakkönyveket, DVD-ket rendelhetnek, valamint tagsági díj ellenében két filmes magazin korábbi számait is letölthetik.

14. http://www.filmarchiveaction.org/index.htm
Ezen az oldalon egy olyan mozgalom előrehaladását lehet figyelemmel követni, mely a Brit Filmintézetnek a Nemzeti Film-, és Televízió Archívumon eszközölt változtatásai ellen lép fel. A látogatóknak lehetőségük van elektronikus regisztráció útján támogatni a mozgalmat.

15. http://www.launchingfilms.com/
A brit film terjesztéséért felelős, 1915-ben alapított Szövetség honlapja. Megtudhatjuk, mik a Szövetség feladatai, mely szervezetekkel tartja a kapcsolatot, és kik a tagjai. Érdekes témák és statisztikák állnak a látogatók rendelkezésére, valamint egy linktár, amely a fontosabb terjesztők honlapcímeit tartalmazza.

16. http://www.pact.co.uk/
Annak a brit kereskedelmi szövetségnek a honlapja, amely a független filmes, televíziós, animációs és ”interaktív média” vállalatok kereskedelmi érdekeit képviseli. Cikkek, kurzusok, események leírásai között lehet bogarászni.

17. http://www.bscine.com/
A Brit Operatőrök Szövetségének honlapja. A látogató folyamatosan frissülő híreket olvashat, rendelkezésére áll a tagok listája, információ a Szövetség archívumáról, díjairól, történelméről és kirendeltségeiről, valamint gyorstalpaló tanfolyamok a kamerakezelés iránt érdeklődőknek. Böngészhetünk a szövetség által publikált szakkönyvek listájában, valamint a linkgyűjteményben.

18. http://www.bectu.org.uk/
A jórészt brit filmes, színházi szakmában, szórakoztató-, és ”interaktív média”-iparban dolgozók független szövetsége. A honlapon megtaláljuk a célkitűzést, híreket, történeti leírást, szabályzatot, szolgáltatásokat és a kapcsolódó linkek listáját.

19. http://www.filmeducation.org/
Ezen a honlapon a filmes tanulmányoknak a brit alaptantervbe való minél korábbi beépítését szorgalmazzák. Nagy segítséget nyújthatnak a tanításban a különböző filmekre alapozott, letölthető segédeszközök és tanulmányok, melyek szorosan kapcsolódva a filmekhez, azok mélyebb megértését hivatottak elősegíteni.

20. http://www.britishfilm.org.uk/
Ezen az oldalon a brit film száz évéről olvashatunk áttekintést, mely olyan elemeket hangsúlyoz, mint a korai vígjátékok, a korai Hitchcock, Humphrey Jennings dokumentumfilmjei a háborúból, illetve a nyolcvanas évek reneszánsza és a televíziózás (Channel 4).

<< Filmes gazdaság- és intézménytörténet    Válogatott bibliográfia (Magyar nyelvű kiadványok) >>
Tananyagok
Fogalomtár
Életrajzok
Szerzők

Keresés