Tipográfia (írás számítógéppel)

Archiválás

Munkánk archiválásához nem biztos, hogy elegendő a szöveget (és képeket) tartalmazó fájl.

Word esetén a fájl magában foglalja a szöveget, a formázási utasításokat és a képeket is. A képek képfájlként külön is kimenthetők, pl. a fájl mentése weblapként opcióval (ez esetben külön könyvtárba kerülnek a képek). A Word-fájl nem tartalmazza a betűtípust, azaz ha a fájlt egy másik gépen nézzük meg, ahová nincs az adott betűtípus telepítve, az hibásan jelenik meg.

QuarkXpress esetén a QXD vagy QXP fájl nem tartalmazza sem a képeket, sem a betűtípusokat. Ezeket külön kell lementeni, a collect for output menüben.

Weblapok esetén a HTML- (PHP-, PHTML-, HTM- stb.) fájl a szöveget és a tördelési utasításokat tartalmazza. Ha a fájl külső tördelési utasításokat, stíluslapot használ (CSS), a html fájl csak a szöveget tartalmazza és utalást a CSS-fájlra. Ilyenkor a képeket és a css stíluslapot külön is le kell menteni a későbbi helyes megjelenítéshez.

A PDF-fájlok tartalmazhatják a betűtípust, a képeket (megadott felbontásban) és a tördelési utasításokat is, de a betűtípus hiányozhat is belőle. A PS- (postscript) fájlok elvileg minden szükséges adatot tartalmaznak. A pdf és ps fájlok tartalma már nem szerkeszthető, módosítható.

<< Nyomdai tudnivalók    Jegyzet, források, hivatkozás >>
Tananyagok
Fogalomtár
Életrajzok
Szerzők

Keresés