Tipográfia (írás számítógéppel)

Képek

A képek alsó széle mindig a sorregiszterhez illeszkedik, függőleges széle pedig a szedéstükör pereméhez vagy a hasáb pereméhez (de nem a hasábközi elválasztó vonalhoz) (illetve kép mehet vágóélre is, azaz a lap vágási széléig).

Több kép esetén a kontraszt és hangsúly elve alapján vagy teljesen egyforma méretű képeket szerepeltessünk, vagy jelentősen különböző méretűeket: utóbbi esetben érdemes egy központi képen nagyméretben, a többit kicsiben szerepeltetni. A színes és fekete-fehér képek használatakor egy színes és több fekete-fehér esetén a színest a színe is kiemeli. A kép nem feltétlenül a papírképeknél megszokott arányú: újságban különleges arányú vagy körbevágott kép is állhat – ha ennek van funkciója, azaz csak akkor, ha nem öncélú.

Az már tartalmi kérdés, hogy csak olyan képet tartalmazzon a dokumentum, amely nem öncélú: a szöveghez illeszkedve azt illusztrálja, ahhoz kapcsolva nyújt többletet.

 

KÉPRE ÍRT SZÖVEG

A heterogén fényességű képre írt szövegnél is minden betűnek olvashatónak kell lennie. Ez elérhető úgy is, hogy a sötét háttér előtt fehér, a világos előtt fekete betűkkel írunk (akár egy szón belül is váltva a színt), vagy úgy, hogy a betűket ellentétes színű körvonallal (outline) vesszük körül vagy a betűk mögé ellentétes színű árnyékot teszünk.

 

KÉPALÁÍRÁS

Képaláírás végére nem teszünk pontot (a kép címeként kezeljük), kivéve, ha többmondatos a képaláírás. Az utolsó mondat végére azonban – a szabály szerint – ekkor sem kerül pont.

A képaláírást általában kisebb betűvel szedjük, mint a főszöveget. Szedik végig félkövérrel vagy kurzívval is. Gyakori megoldás az is, hogy a képaláírás sanserif, míg a főszöveg talpas antikvával szedett.

Tudományos igényű szövegben a képek, ábrák és táblázatok számozottak és a szövegben hivatkozással szerepelnek (1. ábra).

 

xxx

1. ábra. Ez itt a kép aláírása

 

A képaláírás ábraszáma tehát ponttal végződik.

Wordben lehetőség van automatikusan számozott képaláírás létrehozására.

A képaláírásnak vagy a szöveg végi forrásjegyzéknek tartalmaznia kell a képek forrását is, még akkor is, ha az internetről származnak. Ha internetes ábrát, képet módosítunk (pl. angol szöveget magyarra írunk át), az „xy alapján, módosítva” formulát használjuk.

Képaláírás a sajtóban 

Kezdődhet alcímmel.  A kép alatt ilyenkor néhány sorban mesélik el a képhez tartozó történetet. Ez akár több mondatos is lehet.

Lehet egyszerű leíró szöveg 

 

<< Ékezetek    Nyomdai tudnivalók >>
Tananyagok
Fogalomtár
Életrajzok
Szerzők

Keresés