MMI

Vincent Moon: An Island

Írta: MMI

Zenés dokumentumfilm a dán Efterklang zenekarról

2011. március 24., csütörtök 19h

A38 Hajó, Kiállítóterem – Petőfi híd budai hídfő

A belépés díjtalan!

A koncertek előtt, 19 órától az A38 Hajó kiállítótermében Vincent Moon An Island (Egy sziget) című zenés dokumentumfilmjét vetítjük le. A film a dán Efterklang zenekar egy speciális projektjét örökíti meg, és bemutatására a francia rendező a dán együttessel különleges világpremier-turnét szervezett: 2011 februárjában, egy hónapon keresztül a Creative Commons keretei között jogdíjmentesen vetítik Európa legkülönbözőbb pontjain, többek között az A38 Hajó kiállítótermében is. Az ötvenperces  vetítés látogatása díjtalan, a Realistic Crew és a szlovák Autumnist ez után kovetkező, este nyolckor kezdődő koncertje belépőjegyes.

Az An Island c. film hivatalos vetítését a budapesti Dán Kulturális Intézet támogatja.

Letölthető sajtófotók

http://a38.hu/dinamikus/File/press_photos/110324_anisland01.jpg

http://a38.hu/dinamikus/File/press_photos/110324_anisland02.jpg

http://a38.hu/dinamikus/File/press_photos/110324_anisland03.jpg

http://a38.hu/dinamikus/File/press_photos/110324_anisland04.jpg

Letölthető filmplakát

http://a38.hu/dinamikus/File/press_photos/110324_anisland05.jpg

Az Egy sziget tartalma röviden: az Efterklang 2010-ben négy napra „megszállt” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz (!) közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg, mindazt ahogy a profi zenészek és az „amatőr” laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok.

A film rendezője a zenei produkcióiról, videoklipjeiről elhíresült fiatal francia rendező, Mathieu Saura, azaz művésznevén Vincent Moon. A mindössze 32 éves rendező az elmúlt fél évtizedben számtalan zenei témájú, dokumentarista stílusú anyagot készített, legfontosabb projektje egy végeláthatatlan sorozat a La Blogothèque nevű honlapon. Ez a híres Take-Away Show, ami 2006 óta lassan a 120. részénél tart, és mainstream, illetve független zenészek Párizsban töltött mindennapjaiból meríti a témáit. Az R.E.M.-től Tom Jonesig, a Sigur Róstól a Xiu Xiu-ig számtalan zenészről készített rövid, fésületlen szkeccseket – a legismertebb ezek közül az Arcade Fire híres „liftes” videója, amelyben a zenekar egy felvonókabinban összezsúfolódva, liftajtón dobolva, újságpapírt tépkedve adja elő a Neon Bible-t.

Vincent Moon 2010-ben forgatta közös filmjét az Efterklanggal, ami Dánia egyik legnépszerűbb, de mindenképpen leginnovatívabb zenekara. Az együttes voltaképp egyfajta zenei kommuna vagy műhely – a négy alaptag mellett gyakran tűnnek fel zenésztársak, előadó- és videóművészek, és az Efterklang nagyon gyakran dolgozik együtt társalkotókkal. E nyitott szellemű felfogásnak köszönhetőek remekbe szabott videoklipjeik, illetve gazdagon hangszerelt, finom és nagyon változatos számaik.

Ez a „műhely-felfogás” az Egy szigetben bontakozik ki a leginkább: nyolc zenész érkezik egy kis szigetre, hogy a helyiekkel együtt szabályosan újraalkossa 2010-es lemeze, a Magic Chairs számait. Gyerekek és szüleik, nagymamák, autodidakta fuvolisták és önjelölt dobosok szállnak be a játékba. A film nagy része zene, úgy, ahogy a véletlen segítségével ott és akkor megszületett, azon a kis dán szigeten, Vincent Moon kamerája előtt. Mindehhez rengeteget tesz hozzá a francia rendező érzékeny, dokumentumfilmes stílusa.

http://anisland.cc/

http://www.vincentmoon.com/

http://www.efterklang.net/

http://vimeo.com/16584029

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. A koncertre jegy vásárolható személyesen az A38 Hajón, az összes elérhető jegyirodában, bankkártyával az A38 Hajó honlapján, illetve az ismert online jegyirodákban.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó orrteraszán gyújthatnak rá.