Média

Beszélgetéssorozat

Beszélgetéssorozat
Írta: szerkeszto

Beszélgetéssorozat a Kádár-korszak alternatív nyilvánosságáról

 

2011. december 1. · 18:00 – 20:00; Sirály Presszó: 6. kerület, Király u. 50

A belső emigráció szubkultúrái – Beszélgetéssorozat a Kádár-korszak alternatív nyilvánosságáról – sorozatnyitó beszélgetés.

A SOROZAT:

A beszélgetéssorozat betekintést nyújt a Kádár-kori nyilvánosság “alternatív regisztereibe”, azokba az informális, félhivatalos, félig vagy semennyire sem támogatott, nem egy esetben egyenesen “üldözött” irodalmi, filmes, képzőművészeti alkotókörökbe, vallási közösségekbe, ellenzéki társaságokba,… amelyek a hetvenes-nyolcvanas években az ellenzéki, szabadgondolkodó emberek alkotóterei, vita- és tanulóhelyei, találkozási pontjai voltak.

A beszélgetéssorozat során többek között fölidézik a neoavantgárd művészet fontos alkotóköreit, a Lélegzet című “élő folyóiratot”, az Örley-kört, Erdély Miklós kreativitás-gyakorlatait és az INDIGÓ csoportot, Halász Péter Dohány utcai lakásszínházát, a balatonboglári kápolnatárlatokat. Bemutatják az ellenzékiség néhány fórumát és kezdeményezését, az adyligeti építész és szociológus lakóközösséget, a SZETA működését, Magyar Dezső Agitátorok című filmjének elkészítését, az Anna és a Kalef Galerit, valamint az Inconnu csoport tevékenységét. Ezen kívül szó esik az állami és hivatalos egyházi tiltások ellenében hagyományos gyülekezeti formákat és tevékenységeket megőrző és megújító csoportokról, a különböző magánlakásokon szerveződő zsidó értelmiségi és vallási körökről, illetve a különféle katolikus és református ébredésmozgalmak hagyományát folytató közösségekről.

A cél az ismeretterjesztésen túl kapcsolatot teremteni a hetvenes, nyolcvanas évek hivatalos nyilvánosságából kiszorítottak vagy önkéntesen kivonulók alkotóköreinek ma is (itt) élő tagjaival, fölidézni az ellenálló, gondolkodó, alkotó közegek mindennapjait, felmutatni e közösségi kezdeményezések, alkotások, mozgalmak aktualitását; még ha csupán egy-egy alkalomra vagy a programsorozat idejére is, de létrehozni egy kritikusan gondolkodó közösséget.

Az első alkalommal a beszélgetőpartnerek, K. Horváth Zsolt történész, kultúrakutató és Tábor Ádám költő, esszéíró, kritikus segítségével összefoglalják a tematikát.