MMI

Mikulás-nap gimnazistákkal – Műcsarnok

A tilos vonzása, külvárosok esztétikája, Mikulás-nap gimnazistákkal

Szerdán WONG KAR-WAI szenvedélyes filmje kalauzol Hongkongba, csütörtökön az epiteszforum.hu két építész vendége beszélget CYPRIEN GAILLARD európai külvárosokban forgatott költői, mindeközben brutális videómunkájáról, péntek délután, Mikulás napján pedig gimnazisták fogadják és kalauzolják a látogatókat az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection kiállításon a Műcsarnokban.

2013. december 4., szerda 18 óra

Wong Kar-wai: Szerelemre hangolva (Dut yeung nin wa, 98 perc, 2000)

Az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállításhoz kapcsolódó filmvetítés és beszélgetés

Előadóterem

Előadó: Gelencsér Gábor filmesztéta

Egy város, Hongkong entrópiájában fogalmazódik meg egy szerelmi kapcsolat különös „entrópiája” Wong Kar-wai 2000-ben készült hetedik játékfilmjében. A Szerelemre hangolva párosának kapcsolata mintegy „negatív lenyomatként” születik hűtlen házastársuk viszonya nyomán. Talán éppen ezért érzik úgy, hogy tilos és lehetetlen, amire vágynak – de éppen ezért élik meg e tilos és lehetetlen kapcsolat minden ízét, fájdalmas beteljesületlenségét mérhetetlen intenzitással. Wong Kar-wai posztmodern melodrámájának lebegő stílusa vizuális költészetté formálja az ismerős élethelyzetet – egy számunkra ismeretlen városban.

Belépő: 800 Ft

 

2013. december 5., csütörtök 18 óra

Panelrehabilitáció / lélekrehabilitáció

Az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállításhoz kapcsolódó tematikus beszélgetés az epiteszforum.hu-val együttműködésben

Kiállítótér

A Műcsarnokban látható, Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című videóművészeti kiállításhoz kapcsolódó három tematikus beszélgetés témája egy-egy kiemelt videóinstalláció. Első alkalommal Cyprien Gaillard Gyeszjanszkij rajon című videójáról dr. Novák Ágnes építészmérnök és Holczer Veronika építész osztják meg gondolataikat a közönséggel.

 

A programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.

2013. december 6., péntek 16 óra

KOMMENT – különleges tárlatvezetés gimnazistákkal

Az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállításhoz kapcsolódó program

Mit gondolhat egy mai tizenéves Cao Fei animációs filmjéről, amelyben avatárjának Second Life-beli kalandjait dokumentálta? És Clemens von Wedemeyer igen látványos, egymással háromszöget bezáró felületekre vetített filmjéről, melyben egy látogató, egy teremőr és egy hajléktalan kergetik egymást, egy személyben? Vagy Cyprien Gaillard két szentpétervári harcklub brutális utcai ütközetét megörökítő képsorairól?

A kiállítás időtartama alatt öt alkalommal, péntekenként 16 órától az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 9. és 10. osztályos növendékei válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, és segítik háttérinformációkkal és saját meglátásaikkal egy-egy alkotás értelmezését.

Clemens von Wedemeyer Lángoló múzeum című videóinstallációja a Műcsarnok apszisában. Fotó: Kővágó Nagy Imre

A programban részt vevő diákok: Czoch Ákos, Havadtői Emese, Hofmeister Anna, Szabad Lilla, Ta Zsanett, Birghoffer Tamara, Karancsi Zsófia, Lovász Berta, Nagy Emese, Nagypál Petra, Pásztor Rebeka, Szántó Marcell, Zarándy Lilla.

További Komment időpontok:

2014. január 10., péntek, 16-18 óráig
2014. január 24., péntek, 16-18 óráig
2014. február 14., péntek, 16-18 óráig
2014. február 21., péntek, 16-18 óráig

A programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.

 

 

AKTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK

2014. január 5-ig

Shilpa Gupta: 24:00:01

M0

Törékeny egyensúlyban az idő múlásával, önmeghatározásra törekedve a kaszt, a vallás, a nemzet nevében szeretni és gyilkolni, miközben civilizációk tűnnek fel és süllyednek el a meghatározhatatlan időben, akkor, amikor a számlap 25:00:01-re érve kilép a valós időszámításból.

2014. január 26-ig

Duliskovich Bazil: Plan B

Mélycsarnok

Duliskovich Bazil Mélycsarnokban látható legújabb projektjét olyan, a témaválasztásból és az új technikák iránti érdeklődésből fakadó törekvések alakították, melyek ezúttal háttérbe szorították a művészre leginkább jellemző alkotói gyakorlatokat, a festést és a rajzolást. A Plan B című kiállításon a művész öt, egymástól igen különböző karakterű alkotása elsőként összegzi az utóbbi közel fél év munkáját: videóinstallációi a sors alakításának, a harmónia keresésének szentelnek különös figyelmet.

2014. február 23-ig

Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection

Kiállítótér

 Francis Alÿs ǀ Lonnie van Brummelen ǀ Cao Fei ǀ Cyprien Gaillard ǀ Klara Lidén ǀ Heen Marten ǀ Gordon Matta-Clark ǀ Robert Smithson ǀ Clemens von Wedemeyer ǀ Andro Wekua ǀ Tobias Zielony

A Műcsarnok kiállítása a Julia Stoschek Collection olyan világhírű művészeinek munkáiból válogat, akik a várost, az épített környezetet, valamint az egyén és a társadalom gyakran konfliktusos, ellentmondásokkal vagy feszültségekkel teli viszonyát vizsgálják, elsősorban videókon keresztül. A tárlaton részt vevő 11 művész 26 munkája több nemzedék látás- és megközelítésmódjáról tanúskodik.

A kiállításra megváltott belépőjegyek kétszeri belépésre jogosítanak.

mucsarnok.hu