Beszélgetés a médiatörvényről

Kerekasztal-beszélgetés az ELTE Kommunikáció és Média Tanszékének szervezésében.

Moderátor: Dr. Pap András László – ELTE BTK
Időpont: 2010. december 10., 14:00
Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4. , ELTE BTK I épület, Bence György terem


Résztvevők:

  • Dr. Bayer Judit, médiajogász
  • Dr. Bodolai László, ügyvéd – Index
  • Dr. Csapó Annamária, ügyvéd – Élet és Irodalom
  • Dr. Fleck Zoltán, jogász és szociológus – ELTE ÁJK
  • Dr. Nehéz-Posony Márton, ügyvéd
  • Rényi Pál Dániel, újságíró és szociológus – Magyar Narancs
  • Szily László, blogminiszter – Index

Rajtunk a világ szeme. Már a világsajtóban is téma, hogy több magyar lap (pl.: Magyar Narancs, Élet és Irodalom) üres címlappal tiltakozik az új médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat ellen. A tervek szerint a kétharmados parlamenti többség még decemberben elfogadja, és kihirdeti, január 1-jével pedig hatályba is lépteti az új törvényt.

Majtényi László, volt ORTT elnök november közepén azt mondta a formálódó új médiaszabályozásról, hogy 11 ponton sérti meg a jelenleg hatályos magyar alkotmányt. Az egykori adatvédelmi biztos szerint a jogállamiságnak és az alkotmányosságnak vannak általános szempontjai és követelményrendszere – melyek közül az egyik legfontosabb a szabad sajtó megléte. Majtényi szerint: “Az az állam, ahol nincs sajtószabadság, ahol a vélemények nem ütköznek, nem alakul ki társadalmi diskurzus, az az állam nem jogállam”. Mindez annak kapcsán hangzott el, hogy szerinte a mai magyar elektronikus média (alapvetően a rádió és a televízió) “inkább nem szabad”. Ezt a véleményét a formálódó szabályozásra mondta, illetve szerinte most már mindezt a tapasztalati tények is alátámasztják: “nézzenek csak meg egy híradót”.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott tagjai többek között annak járnak majd utána, hogy mit jelent ez a törvény az ellenzéki sajtóra nézve, mit lehet tenni, hogyan lehet felkészülni és védekezni mind jogi, mind médiapolitikai szempontból. Továbbá külön kérdés, hogy érinti-e, avagy érintheti-e az új médiát ez a hazai modell.

A törvényjavaslat itt található: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=1747